W obecnych czasach sushi staje się coraz popularniejsze w krajach zachodnich – również w Polsce. Wiele osób rozsmakowało się w kuchni orientalnej, dlatego zarówno w dużych miastach, jak i w mniejszych miejscowościach, powstają restauracje i bary z potrawami azjatyckimi. Co za tym idzie, poszukiwani są sushi masterzy – osoby profesjonalnie zajmujące się przygotowaniem rolek sushi.
- Sushi master - na czym polega praca?
- Cechy dobrego sushi mastera
- Ile zarabia sushi master?
- Czy do pracy na stanowisku sushi mastera potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?
- Jak wygląda organizacja stanowiska pracy na stanowisku sushi mastera?
- Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie sushi mastera?
- Czy zawód sushi mastera jest przyszłościowy?
Sushi master - na czym polega praca?
Jak sama nazwa wskazuje, sushi master to osoba zajmująca się profesjonalnym przygotowaniem sushi – tradycyjnych japońskich rolek z ryżu z rozmaitymi dodatkami. Jest to więc zawód związany z gastronomią i pracą w różnego rodzaju restauracjach i barach szybkiej obsługi, gdzie serwowane są potrawy orientalne. Oprócz robienia podstawowych rolek – maki, uramaki, nigiri, temari, gunkan czy temaki - sushi master powinien także umieć przygotować bardziej zaawansowane rodzaje sushi oraz odpowiednio je serwować.
Zakres obowiązków na stanowisku sushi mastera:
- przygotowywanie maki, uramaki i temaki oraz tworzenie zestawów sushi;
- serwowanie potraw zgodnie z normami;
- przestrzeganie higieny miejsca pracy;
- dbanie o oszczędne użytkowanie produktów;
- eliminowanie z miejsca pracy nieświeżych lub niepełnowartościowych artykułów spożywczych;
- regularne poddawanie się badaniom, aby wykluczyć przenoszenie chorób wraz z jedzeniem.
Cechy dobrego sushi mastera
Dobry sushi master posiada szczegółową wiedzę i umiejętności potrzebne do wykonywania zawodu. Powinien umieć w sprawny i profesjonalny sposób przygotować sushi z poszczególnych półproduktów, a także znać historię oraz kulturę jedzenia tej japońskiej potrawy. Dodatkowo sushi master musi też przestrzegać zasad higieny, etyki zawodowej oraz savoir-vivre’u.
Jakie jeszcze kompetencje przydadzą się do pracy jako sushi master?
- Dokładność i umiejętności manualne.
- Zdolność do pracy pod presją.
- Samodzielność i wykazywanie inicjatywy.
- Umiejętność koncentracji uwagi i bardzo dobra pamięć.
- Zdolność do podejmowania trafnych decyzji.
- Chęć do ciągłego rozwoju zawodowego.
Ile zarabia sushi master?
Wynagrodzenie sushi mastera zależy przede wszystkim od jego doświadczenia oraz specyfiki miejsca pracy. Średnie zarobki w tym zawodzie wynoszą od 3 000 do 6 000 złotych brutto, jednak profesjonalni sushi masterzy pracujący w renomowanych japońskich restauracjach mogą liczyć na pensję sięgającą 8 000 złotych brutto miesięcznie.
Tabela zarobków sushi mastera:
POZIOM WYNAGRODZENIA | ZAROBKI BRUTTO | ZAROBKI NETTO |
---|---|---|
MINIMALNE | 3 500 zł/miesiąc | 2 716 zł/miesiąc |
ŚREDNIE | 6 000 zł/miesiąc | 4 420 zł/miesiąc |
WYSOKIE | 8 000 zł/miesiąc | 5 783 zł/miesiąc |
Czy do pracy na stanowisku sushi mastera potrzebne są studia lub dodatkowe szkolenia?
Do podjęcia pracy w charakterze sushi mastera nie jest wymagane wykształcenie wyższe. Konieczna jest jednak wiedza i umiejętności praktyczne, które można zdobyć na kursach, warsztatach bądź szkoleniach. Sushi master powinien znać historię sushi, a także kulturę przy japońskim stole oraz zasady jedzenia pałeczkami. Musi też umieć przygotowywać poszczególne półprodukty (m.in. ryż, ryby, owoce morza, warzywa, tempurę, sosy czy wasabi) oraz odpowiednio zawijać rolki i serwować je na talerzu.
Tabela szkoleń dla sushi masterów:
CZY POTRZEBNE? | SZKOŁY / STUDIA | KURSY / SZKOLENIA |
---|---|---|
WYMAGANE | - | Niezbędne do wykonywania zawodu jako sushi master jest ukończenie kursu, szkolenia, który wtajemnicza w techniki wykonywania zawodu. |
PRZYDATNE | Przydatna może okazać się każda szkoła gastronomiczna, ucząc o jedzeniu oraz jego przyrządzaniu - ukończenie takiej szkoły może znacznie pomóc w rozpoczęciu przygody z robieniem sushi. | - |
Jak wygląda organizacja stanowiska pracy na stanowisku sushi mastera?
Stanowisko pracy sushi mastera to miejsce, w którym znajdują się wszystkie produkty oraz sprzęty kuchenne potrzebne do przygotowania rolek sushi. Przestrzeń ta powinna być utrzymywana w sterylności i czystości. Ważna jest także organizacja miejsca w sposób ergonomiczny, który umożliwi sprawne przyrządzanie posiłków.
Na stanowisku pracy sushi mastera powinny znajdować się sterylne pojemniki z produktami – ryżem, rybami, owocami morza, warzywami i innymi składnikami, a także specjalny nóż do sushi, mata do zawijania rolek oraz akcesoria do serwowania gotowego dania.
Jakie są możliwości zatrudnienia w zawodzie sushi mastera?
Sushi master odnajdzie pracę w małych i dużych restauracjach japońskich, a także w innych lokalach gastronomicznych serwujących dania orientalne. Możliwe jest także założenie własnej działalności i prowadzenie szkoleń, kursów czy warsztatów dotyczących przygotowywania sushi i innych dań kuchni japońskiej.
Czy zawód sushi mastera jest przyszłościowy?
Kuchnia japońska staje się coraz bardziej popularna w Polsce i na świecie, dlatego rośnie zapotrzebowanie na dobrych sushi masterów. Obecnie dania orientalne są serwowane nie tylko w typowych azjatyckich lokalach, ale również w zwykłych lokalach gastronomicznych jako urozmaicenie tradycyjnego menu. Umiejętne przygotowanie sushi i atrakcyjne podanie jest trudną sztuką, której przeciętni kucharze nie są w stanie podołać. Dlatego zawód profesjonalnego sushi mastera zdecydowanie jest przyszłościowy.
Jeśli chcesz poznać inne artykuły podobne do Sushi Master Zarobki - Jak zarabiać jako sushi master?, możesz odwiedzić kategorię %%kategoria%%.