Sushi to uwielbiany i zdobywający coraz większą popularność w Europie i na całym świecie specjał kuchni japońskiej. Jest to doskonale przyprawiony i w sposób charakterystyczny ugotowany ryż, różne odmiany ryby przyrządzone na różnorodne sposoby oraz dodatki takie jak: tykwa, awokado, serek śmietankowy, ogórek, czy jakikolwiek inny składnik, które będzie dopełniał całe danie. Sushi znakomicie sprawdza się zarówno jako danie główne, jak i szybka przekąska. Jest to idealne danie na imprezę, bankiet, czy inną uroczystość.
Wino do sushi
Wybór wina do sushi nie jest prostym zadaniem, ale najlepszym wyborem będą wina jednoszczepowe. Wino do sushi musi wyróżniać się odpowiednią kwasowością i aromatycznością. Najlepszym wyborem będą więc wina białe oraz różowe.
Dla miłośników różowych win wspaniałym partnerem do sushi będzie wino Clamens Julie. Świetnie do sushi również sprawdzi się wytrawne, białe wino Pinot Grigio DOC, które posiada doskonały balans kwasowości i słodyczy, a przy tym zachowuje niezbędną rześkość. Warto wspomnieć o winie z naszej rodzimej ziemi. Riesling 2018 z Winnicy Wieliczka równie dobrze będzie towarzyszył japońskim potrawom. Dodatkowym atutem jest fakt, że polskie wina tak rzadko pojawiają się na polskich stołach, że warto to zmienić i zabawić się w polsko-japońskie fusion. Jeżeli wolisz jednak klasykę, to w tym miejscu możesz wybrać klasycznego gewürztraminera, zwłaszcza takiego, który wyróżniać się będzie pikantnością.
Wino i sushi – ciągły proces
Do sushi warto wybierać więc wina ze szczepów takich jak: Chardonnay, Riesling, Syrah, Gewürztraminer, Pinot Noir i wina musujące oraz Champagne. Przy stole znaleźć możemy również Sauvignon Blanc oraz Verdejo, które szczególnie dobrze parują się z przepyszną tempurą i doskonale przygotowanym sashimi. Trzeba pamiętać, że łączenie wina z sushi to ciągły proces, a sama tradycja tego typu pairingu w Europie jest dość młoda i trudno doszukiwać się, póki co jakichkolwiek ścisłych reguł i prawideł. Nic nie stoi na przeszkodzie, by samemu próbować eksperymentować tak, jak robi się to z samą formą sushi. Nikt też nie powiedział, że czerwone wino nie będzie odpowiednie do popularnych rolek.
Sushi a zdrowa dieta
Warto na końcu wspomnieć, że tak samo, jak i wino, tak i sushi jest bardzo zdrowe. Sushi wyróżnia się niską kalorycznością oraz niską zawartością tłuszczu, jak i węglowodanów. Posiada ono także wysokie wartości odżywcze, które są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo kwasy tłuszczowe obecne w rybach przeciwdziałają różnorodnym chorobom m.in. wylewowi, czy zawałowi serca. Z kolei główny i w większości przypadków nieodzowny element sushi, czyli ryż oddziałuje pozytywnie na regulację poziomu insuliny i przyczynia się do powolnego poziomu cukru, dzięki czemu uczucie sytości znacznie się wydłuża, co jest pożądanym efektem. Nie pozostaje więc nic innego, jak cieszyć się sushi, które jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety w towarzystwie wyśmienitego wina.
Jeśli chcesz poznać inne artykuły podobne do Jakie białe wino do futomaki?, możesz odwiedzić kategorię %%kategoria%%.