Ramen - smakowity japoński specjał

Jedną z największych zalet kuchni japońskiej jest jej ogromna różnorodność. Królują w niej rozmaite składniki, w tym ryby, owoce morza, ryż, warzywa oraz wodorosty. Jej dodatkowym atutem jest bogactwo substancji odżywczych, lekkostrawność i niska zawartość tłuszczu.

Spis treści
  1. Ramen – co to jest i z czym to się je?
  2. Ramen – co w nim jest, czyli kilka słów o dodatkach
  3. Ramen – jakie mięso, ryby i owoce morza powinny się w nim znaleźć?
  4. Czy ramen jest zdrowy?
  5. Ramen – kaloryczność
  6. Ramen a rosół
  7. Ramen – jak się je ten japoński specjał?
  8. Ramen – indeks glikemiczny
  9. Przepisy na ramen

Ramen – co to jest i z czym to się je?

Jaką historię kryje za sobą ramen? Co to jest i czemu zawdzięcza swoją popularność? Otóż ramen to nic innego jak zupa przyrządzana na bulionie (i nie tylko!), podawana z makaronem i kilkoma innymi dodatkami. W Kraju Kwitnącej Wiśni pojawiła się dopiero w XIX wieku, gdzie trafiła prosto z Chin.

Ramen zdobył największą popularność po II wojnie światowej i utrzymuje się ona aż do dzisiaj. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić – jest to niezwykle sycąca, a do tego niedroga potrawa, którą znajdziesz praktycznie w każdej japońskiej restauracji.

Słowo ramen wywodzi się z języka chińskiego i nawiązuje do pszennego makaronu, który stanowi główny składnik zupy. Odmian tego dania jest tak dużo, że trudno je dokładnie zliczyć. Zastanawiasz się, jak smakuje ramen i czy przypadnie ci do gustu? Dzięki tak dużej różnorodności z pewnością znajdziesz wariant, który rozpieści twoje podniebienie.

Ramen – co w nim jest, czyli kilka słów o dodatkach

Z jakich produktów powstaje ramen? Dodatki są tak liczne, że ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Ciekawostką jest fakt, że danie to nie ma jednej oficjalnej receptury – możesz przygotować je z dowolnych składników, kierując się swoimi kulinarnymi preferencjami. Idealna okazja do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków!

Jak wyczarować klasyczny japoński ramen? Dodatki, które mogą ci się przydać, to pędy bambusa, nasiona sezamu oraz jajka. Te ostatnie możesz ugotować na twardo lub półtwardo i przekroić na pół, ewentualnie podawać w całości. Ciekawym elementem są także kiełki fasoli, zwłaszcza fasolki mung, która doda chrupkości i słodyczy twojej potrawie.

Na liście składników może znaleźć się również nori. Są to jadalne wodorosty, które służą m.in. do zawijania sushi. Innym godnym uwagi produktem z tej grupy jest wakame, który nie tylko podkreśla smak dań, ale również posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Będąc w japońskiej restauracji, możesz natknąć się na ramen z dodatkiem negi, czyli cebuli jednolatki zwanej czosnkiem dętym.

Ramen – jakie mięso, ryby i owoce morza powinny się w nim znaleźć?

Poznałeś listę popularnych dodatków do japońskiego specjału, ale zabrakło na niej kilku kluczowych elementów. Bez czego trudno wyobrazić sobie oryginalny ramen? Jakie mięso, ryby i owoce morza powinny się w nim znaleźć? Odpowiedź brzmi: do wyboru, do koloru!

Jeśli jesteś fanem mięsa, z pewnością posmakuje ci zupa z pieczoną wieprzowiną. Zazwyczaj kroi się ją w plastry i podaje z makaronem ramen. Inną opcją jest wywar gotowany na wieprzowych kościach, serwowany z niewielką ilością warzyw i pastą z nasion sezamu.

Jednym z podstawowych elementów japońskiej zupy jest mięso drobiowe. Przykładem dania z jego użyciem jest shio-ramen – co w nim jest poza głównym składnikiem? Znajdziesz w nim m.in. kawałki ryby, kapustę pekińską, pędy bambusa, pora oraz szczypiorek lub cebulę.

Inną odmianą drobiowego przysmaku jest shoyu-ramen – jego główną przyprawą jest sos sojowy, który nadaje mu charakterystyczną ciemną barwę. Nie brakuje w nim również wodorostów, pędów bambusa, jajka na twardo, szczypiorku oraz soi. Ten wariant szczególnie polecany jest miłośnikom ostrych smaków – zazwyczaj przyprawia się go olejem chili lub pieprzem syczuańskim.

Masz ochotę na ramen domowy z rybą? W tym przypadku również możesz dać się ponieść wyobraźni! Sardynki, suszona makrela czy tuńczyk pasiasty to tylko kilka z wielu polecanych rybnych dodatków. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po klasycznego łososia czy inną ulubioną rybę. Jeśli chodzi o owoce morza, świetnym wyborem będą krewetki oraz mule.

Czy ramen jest zdrowy?

Ramen przygotowywany na bazie mięsa, będzie miał większą zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Dodatkowo warto zwrócić również uwagę na to, że jest to danie dosyć słone, a co za tym idzie, zawiera sporo sodu. Należy jednak podkreślić, że w ramenie znajdzie się również sporo cennych substancji odżywczych: witaminę A, oraz te z gruby B, związki mineralne takie jak: magnez, żelazo, potas oraz wapń, a także kolagen i wartościowe białko z mięsnych dodatków i ryb. Taka zupa będzie korzystna dla zdrowia kości i stawów. Co więcej, warto spożywać ją w okresie jesienno-zimowym, ponieważ świetnie poprawi odporność, pomoże złagodzić infekcje górnych dróg oddechowych oraz zwalczyć stany zapalne. Ramen jedzony raz na jakiś czas na pewno będzie wyborem nie tylko smacznym, ale i korzystnym dla zdrowia.

Ramen – kaloryczność

To ile kalorii będzie mieć ramen, zależy od tego, jakie składniki do niego dodamy oraz jak tłusty będzie sam wywar. Jest to danie bardzo sycące, zawartość makaronu, mięsa oraz warzyw sprawi, że na długo zaspokoisz swój apetyt. Porcja ramenu to przeważnie od 500 do 700 ml zupy. W 100 ml Tonkotsu ramen jest około 110 kca, Miso ramen to około 85 kcal, natomiast Shio Ramen zawiera 90 kcal.

Ramen a rosół

Jak smakuje ramen? Czy przypomina swoim aromatem i konsystencją słynny polski rosół? Choć są to dwie różne potrawy, z pewnością można znaleźć między nimi pewne podobieństwa. Ramen bywa nawet nazywany japońskim rosołem – na to miano zasługuje przede wszystkim wcześniej wspomniany shio-ramen, który należy do najczęściej spotykanych odmian tego specjału.

Jak powstaje shio-ramen? Jego podstawą jest oczywiście bulion drobiowy. Pozostałe składniki to m.in. makaron ramen, marynowane jajka, nori, dashi, kilka plastrów schabu, imbir, czosnek, sake, olej sezamowy, zielona cebulka oraz sól. Nie może zabraknąć w nim również marynowanych pędów bambusa, które idealnie podkreślają jego smak.

Ramen a rosół – czy zupy te bardzo się między sobą różnią? W pewnych aspektach tak. Pierwsza z nich jest bardziej treściwa i sycąca. Co więcej, jej przygotowanie wymaga więcej czasu, a niektóre składniki nie są dostępne w zwykłym sklepie spożywczym. Pomimo pewnych utrudnień warto spędzić trochę czasu w kuchni, bo ramen domowy to coś, w czym można zakochać się od pierwszego kęsa!

Ramen – jak się je ten japoński specjał?

Właśnie masz przed sobą smaczny i aromatyczny ramen? Jak się je ten japoński specjał? Przede wszystkim nie czekaj, aż wystygnie. Należy spożywać go od razu po podaniu – chłodna zupa straci swoje walory smakowe, a makaron stanie się zbyt miękki.

Być może zdziwi cię fakt, że przy jedzeniu ramenu wskazane jest... siorbanie! Im głośniejsze dźwięki z siebie wydajesz, tym większe uznanie wyrażasz kucharzowi. Taka technika jedzenia uchroni cię również przed poparzeniem języka.

Do jedzenia ramenu przydadzą ci się zarówno pałeczki, jak i łyżka. Pałeczkami możesz wyjeść wszystkie stałe elementy z zupy poza jajkiem, natomiast łyżka przyda ci się do spożycia wywaru, jeśli nie chcesz wlewać go bezpośrednio z miski do buzi.

Ramen – indeks glikemiczny

Czy osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością mogą jeść ramen? Indeks glikemiczny potrawy zależy od użytych w niej składników. Warto pamiętać, że jednym z głównych elementów zupy jest makaron pszenny, który może znacznie podwyższać poziom cukru we krwi. W tym przypadku należy zachować umiar lub postawić na wywar, w którym dominują warzywa, mięso, ryby i owoce morza.

Przepisy na ramen

Oto kilka przepisów na ramen, które możesz wypróbować w domu:

  • Ramen na bulionie wołowym z kością
  • Wege-ramen
  • Orientalny rosół – Ramen
  • Ramen miso (wegańska)
  • Miso Ramen z Kurczakiem
  • Ramen z wołowiną i szpinakiem
  • Miso ramen z kaczką
  • Ramen z szaszłykiem z kaczki
  • Pyszne Shio Ramen
  • Ramen po polsku

Źródło: [link do źródła]

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania ramen?

Składniki do ramen mogą być różne w zależności od preferencji kulinarnych. Mogą to być mięso, ryby, owoce morza, warzywa, nasiona sezamu, pędy bambusa, jajka i wiele innych.

Czy ramen jest zdrowy?

Ramen może być korzystny dla zdrowia, ponieważ zawiera wiele cennych substancji odżywczych, takich jak witaminy, minerały, kolagen i białko. Jednak należy pamiętać, że w zależności od składników i sposobu przygotowania, może zawierać również tłuszcze nasycone, cholesterol i sól.

Ile kalorii ma porcja ramen?

Kaloryczność ramenu zależy od składników i tłustości bulionu. Przeciętnie porcja ramenu zawiera od 500 do 700 ml zupy i może mieć od 85 do 110 kcal na 100 ml.

Jak jeść ramen?

Ramen najlepiej jeść od razu po podaniu, gdy jest gorący. Można używać zarówno pałeczek, jak i łyżki. Siorbanie jest również wskazane, aby wyrazić uznanie dla kucharza.

Czy osoby z cukrzycą mogą jeść ramen?

Osoby z cukrzycą powinny być ostrożne przy spożywaniu ramen, ponieważ makaron pszenny może podwyższać poziom cukru we krwi. Warto wybierać warianty z większą ilością warzyw, mięsa, ryb i owoców morza.

Jeśli chcesz poznać inne artykuły podobne do Ramen - smakowity japoński specjał, możesz odwiedzić kategorię %%kategoria%%.

Go up